İÇLİ KÖFTE

Bu tarif Gaziantep'li olmalarından dolayı eşimin ailesine daha doğrusu ustama :)yani kayınvalideme ait...Kayınvalidem doğma büyüme Çiftehavuzlar'lı olmasına rağmen Antep yemeklerini muhteşem yapıyor...Çünkü hem meraklı,hem damağı kuvvetli,hem de elinin lezzeti var..Eşimin ailesinde İstanbul'da olmalarına rağmen (yeni nesil hariç yani eşimin yaşındakiler) hiç karışım yok,hep Gazianteplilerle evlenmişler,tesadüf tabii..Bunu neden söylüyorum;yani Antep yemeklerini ve kültürünü yaşatıyorlar demek istiyorum..Mesela Ramazanda muhakkak imece usulü yuvarlama yapılır,kimin evine gidilse ya önünüze üzeri yemyeşil antepfıstıkla kaplı urfa yağlı pilav,ya içli köfte,ya analı kızlı,kaşık salata,baklava v.s.gelir....Eve dükkandan büyük tepsilerde baklavalar söylenir..(bir de beni yeni evlendiğimde düşünün,cennete mi düştüm ben acaba dedim:))..Hele bir de hafta sonları sırayla birinin evinde tüm aile toplanıpta (tüm apartmanda biz oturduğumuz için:) çiğ köfte partisi,yağlı köfte (çiğ köftenin etsizi;benim tercihim olan) veya kebap partisi yaptığımızda değmeyin keyfimize:)..(tabii brunchlarımızında yeri ayrı:))Dolayısıyla bu kadar Antep yemeklerinin içinde, hem de meraklı biri olarak öğrenmemem mümkün mü:).. Tabii her Anteplininde yaptığı güzel olacak diye birşey yok..Çünkü bazen televizyonda görüyorum,Antepten katılmış programa,bir yuvarlama yapıyor alaaakası bile yok...neyse...Ailede kimden yediysem Antep yemeklerini ki onlarda harika yapıyor ama kayınvalidem kadar güzelini yemedim diyebilirim..aman duymasınlar:) 1-2 kişi hariç :)

İşte bu yüzden de size güvenle verebildiğim bir İÇLİ KÖFTE tarifi..Tabii kayınvalidem gözkararı yapıyor fakat ben ''Bana bir harf öğretenin bin yıl kölesi olurum''misali elimde kağıt ''evet anne şimdi ne kadar ne koyuyoruz!''diyerek arşiv yaptım kendime..Hiç olmazsa her istediğimde hemde HER İSTEDİĞİMDE hiç sıkılmadan zevkle yapan kayınvalideme arada süpriz yaparak,hem de onu yormamış oluyorum, onun öğrettiği Antep yemeklerini götürüyorum ve ''Usta olmuş mu!'' diye teyid alıyorum..Ve sağolsun bu Antep yemeklerini bu kadar güzel nasılda yapıyorsun deyince bütün yorgunluk yokoluyor tabii..Eee Ustam kim:)

Neyse bu kadar sözden sonra, gelecek Antep yemekleri tariflerimden ilki olan İÇLİ KÖFTE tarifeme geçeyim:)

DIŞI:
1 kg.ince bulgur(köftelik bulgur,antep diliyle simit:)
3-4 haşlanmış patates
3 servis kaşığıyla un (silme)
1 orta boy soğan rendesi
1 çay kaşığı karbonat
1 yumurta
karabiber,kırmızıbiber,tuz
Gerekirse irmik
İÇİ:
1 kıymaya
1,5 kg.soğan
tuz,karabiber
ceviz (arzuya göre,dişe gelecek büyüklükte ufalanacak)

*Ben yarım kg.kıymadan yapıyorum fazla fazla yetiyor,dolayısıyla soğanı da 750 gr.oluyor..

YAPILIŞI:

*Öncelikle İÇİ için;soğanları minik minik doğrayıp (ben rondodan geçiriyorum) sıvıyağda kavurup kıymasını ilave edip kavuruyoruz ve tuz,karabiber ektikten sonra da ateşten almaya yakın cevizini ilave edip iyice soğumaya bırakıyoruz (hatta 1 gün önceden yapıp dolaba koyarsanız kaşıkla içli köteyi doldurmak daha kolay ve iyi oluyor ki ben öyle yapıyorum)

*DIŞI için; patatesleri soyuyoruz, küçük küçük doğrayıp,üzerine patatesleri 2 parmak geçecek kadar suyunu koyarak haşlayıp bir kenara alıyoruz..

*İnce bulguru bir kaba alıp üzerine unu,karbonatı,karabiberi,tuzu,kırmızıbiberi,rendelediğimiz soğanı,yumurtayı,haşlanıp ezilmiş patatesi ilave ediyoruz..

*Patatesin suyunu da azar azar ilave ederek sakız gibi olana kadar yoğuruyoruz..eğer suyu fazla kaçarsa istediğimiz kıvama gelene kadar azar azar irmik katıp yoğurmaya devam ediyoruz..(ben önceden biraz irmik koyuyorum daha lezzetli oluyor bence )..biraz kendini bulması için yani irmiğin karışımın suyunu çekmesi için 5dk.kadar bekletip yoğuruyoruz ve istediğimiz sakız kıvamına geldiğinde şekil verip içini doldurup kapatıyoruz ve derin kızgın yağda kızartıp servis ediyoruz..

Şekli nasıl veriliyor:
Dışı için hazırladığımız hamurdan içli köfte büyüklüğünde beze koparıp aynı içli köfte şekli veriyoruz


(Gerçi bu resimdekiler içi dolu,kızartılmaya hazır içli köfteler ama oymadan önce aynı bu şekli veriyoruz ).. Sol elimizi ve baş parmağımızı ıslatarak döndüre döndüre oyuyoruz (mümkün olduğu kadar ince)..
Ve içini doldurup ağzını kapattıktan sonra,iki elimizin arasında çevirerek son şeklini veriyoruz (tabaktakiler gibi)
NOT:Şimdi diyebilirsiniz bunların şekilleri neden kebapçılarda yediğimiz gibi değil diye..çünkü evlerde böyle yapılıyor..istenirse o şekli vermekte kolay..uçlarını biraz sivrileştirdik mi tamam..ayrıca dükkanlardakiler makinayla yapılıyor..
YAPMAİsterseniz sadece dışından bir parça alıp iki elimizle ayamızda bastırarak 'YAPMA' da yapabilirsiniz..
AFİYET OLSUN:)

35 yorum:

Unknown dedi ki...

Şebnemcim merhaba ne kadar güzel an
latmışsın.Bende çok severim içli köfteyi ama hiç yapmadım sağolsun kayınvalideciğim yapar ben yerim:))
Kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar canım.İzleyicilerime hoşgeldin.İyi ki geldin bende senin güzel bloğuna ulaşmış oldum.Tariflere biraz daha detaylı bakacağım.Ama gördüğüm kadarıyla çok marifetlisin maaşallah.Ellerine sağlık.Her zaman beklerim.Görüşmek üzere.
Sevgilerimi yolluyorum.

Pembe Tatlar dedi ki...

Şebnemciğim gerçekten çok akıcı anlatmışın ilk başta eyvahh dur hemen yorum bırakayım dedim ama yanlış birşey yazmamak için okudum gerçekten çok güzel anlatmışın arkadaşım...
İçli köfteler çok güzell ben kıaca birtanesini alıp gitsem:))
Ellerine sağlık...

Doyumluk.... dedi ki...

Çoook severim.eline sağlık.

birsence dedi ki...

benimde en beğendiğim mutfak antep mutfağıdır gerçekten....ellerine sağlık usta gibi yapmışsın vallahi...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Şebnemciğim harikasın! Mutlaka deneyeceğim, word'e kopyalayıp bastım bile. Becerebilirsem yabancı misafirlerimi ağırlayacağım yemek menüme ekleyeceğim.

made in funda dedi ki...

İLK DEFA BLOGLARDA BENİM YAPTIĞIMA OLDUKÇA BENZEYEN BİR İÇLİ KÖFTE GÖRDÜM.GENELEDE YAPILANLARIN ALAKASI OLMUYOR.BENİM ANNEMDE HAHİKİ USTADI.BEN DE AZMETTİM ÖYLE ÖĞRENDİM..KAYINVALİDEN DE MÜTHİŞ YAPMIŞ.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.İSTERSEN BEİM İÇLİ KÖFTELERİME DE BAKABİLİRSİN.BAK BAKAYIM BECEREBİLMİŞYİM?? YÖRESEL LEZZETLERDE
http://defneylebirlikte.blogspot.com/search/label/y%C3%B6resel%20tarifler

Adsız dedi ki...

ÇOOK SEVERİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM HARİKA GÖRÜNÜYORLAR...ÇOK TA GÜZEL ANLATMIŞSIN RESİMLERLE...

Unknown dedi ki...

ohh!afiyet olsun deryacım:))

Unknown dedi ki...

Bende seninle ve bloğunla tanıştığıma çok sevindim Orguknit:)
sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

Hepsini ye arkadaşım feda olsun:))
sevgilerimle pembe tatlar:)

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim Doyumluk:)
sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

O kadar emekten sonra arkadaşlarımdan böyle güzel sözler duymak en güzel yanı:)..çok teşekkür ederim canım...
sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

Birsence yukarıdaki yorumum sana canım..isim yazmayı unutmuşum:)

Unknown dedi ki...

Acemi şef çok teşekkür ederim canım:)Sen o kadar güzel lezzetler yapıyorsun ki bunu mu beceremiyceksin..Eminim harika yaparsın!..
Sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

Fundacım teşekkür ederim canım:)
Hemen geliyorum sana İçli köftene bakmaya:)kesinlikle becermişsindir canım..

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim Didemcim:)
SEVGİLERİMLE:)

Adsız dedi ki...

saat 22:03 ve ben senin içli köfte tarifini okuyup o canım fotoraflara ağzımın suları kenardan taşma itibari ile baktım.ve şu anda içli köfteeee diye bir bağırma hissi duyuyorum:)benim annem gaziantepli değil ama harika içli köfte yapar ve içine iri parça cevizler koyar bende öğrendim onun kadar güzel olmasada yapıyorum.

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Balböcüğü..Eminim seninkilerde harika oluyordur canım..Annenin de ellerine sağlık..Benimkilerinde içinde ceviz var..
SEVGİLERİMLE:)

mutfaktakizaman dedi ki...

ziyaretin icin cok tesekkur ederim canim.icli kofteyi hic denemedim daha dogrusu cesaret edemedim ama senin tarifinle deniycem insallah cok sahane duruyor ellerine saglik canim gorusmek uzereee
sevgilerr

Unknown dedi ki...

harik görünüyor daha önce hiç denemedim ama yapmayı isterim böyle ayrıntıı anlattığınız için çok teşekkürler

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim Mutfaktaki zaman ve Aylizcim:)aslında yapılamayacak kadar zor değil..Elimden geldiğince ayrıntılı anlattım....Eminim harika yaparsınız:.Görüşmek üzere:)
SEVGİLERİMLE:)

Pasta Perisi dedi ki...

off bayılıyorum ben içli köfteye. 2defa denemiştim. bayıla bayıla yedik :) ellerinize sağlık cnaım...

bir demet feslegen dedi ki...

Mmmm nefiss yeme de yanında yat.. hem de ustasından olunca hakkaten yeme seyret önce.. :)
Ellerine sağlık..

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Çok severim ama denemeye cesaret edemedim hiç:) muhteşem yapmışsın canım ne kadarda güzel anlatmışsın ellerine sağlık..Kocaman sevgiler

reyyan dedi ki...

elinize sağlık canım çok güzel olmuş. bir sıkıntım var yardımcı olabilirmisin?
bugün oldu bu sorun sayfama virüs bulaştı sanırım adresime giriyorum ayrıyeten oyun sayfası açılıyor:( çıldırıcam. daha önce blogcudaydım blogcuda hiç böyle bi sorun yaşamadım blogere geçtim böyle oldu emeklerim boşa giderse çok üzülürüm neden böyle oldu canım?

reyyan dedi ki...

CANIM GALİBA SORUNU HALLETTİM SAYFAMIN EN ALTINDA ÜYE OLDUĞUM LİNKLER VARDI ONLARI KALDIRDIM İNŞ OLMAZ BİR SORUN ARTIK SENDE SAYFAMA GİRDİĞİNDE HATA OLUYORMU OLMUYORMU BANA YAZ OLURMU?
SEVGİLER.

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim tatlı anlar..seninde ellerine sağlık canım..
SEVGİLERİMLE:)

Unknown dedi ki...

Edacım yine sana has güzel,senin sıcaklığını yansıtan, sıcak yorumlarından birini yapmışsın..Çok teşekkür ederim canım:)
Sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

Serapcım çok teşekkür ederim canım:)..Maharetli ellerinle bu İçli köfteyi mi yapamıyacaksın..Eminim gayet güzel yaparsın..hadi bir cesaret:))
Benden de kocaman sevgiler canım:)

tasarım mekani dedi ki...

Merhaba, cok guzel tarif etmissiniz ama bana gore yinede bir beceri isi bu. Birkackez denedim, kimi zaman oldu kimi zaman dagildi:)) slmlar, medinem

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim Medinem:)
Bence denemelerine devam et..muhakkak yaparsın..
SEVGİLERİMLE:)

yeşim dedi ki...

8 yıl gaziantepte görev yaptık.ayrılalı 9 yıl oldu.hala dostlarımızla görüşürüz...çok iyi insanlardır...antep mutfağı zaten 1 numara...bayılıyorum yemeklerine...içli köftede harika olmuş...
canım iyi hafta sonları izmirden sevgiler...

Adsız dedi ki...

buy backlinks seo experts backlinks buying backlinks

Adsız dedi ki...

çok beğendim bende antepliyim.istanbulda yaşıyorum ama nasıl yapıldığını bilmiyordum.tarifin sayesinde bende en kısa zamanda deneyeceğim.teşekkürler..