ARNAVUT BÖREĞİ


Çocukluğumdan beri anneannemin yapması için ailece gözünün içine baktığımız böreği:)..tabii seneler geçtikçe anneannem halen çok güzel yapsa da şimdi boynuz kulağı geçti ve annemde harikalar yaratıyor ve ben de annemin kızı olarak:)annemi geçmeyi düşünüyorum:))..Çıtır çıtır, , yöresel olarak ismiyle de tadıyla da meşhur,yanında ayranla veya yoğurtla yenen harika bir börek....AFİYET OLSUN..
Bu böreğin tarifi senelerdir gözkararıyla yapılsa da elimden geldiğince ölçülerini çıkarttım..
HAMURU:
6 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
gerekirse 1/2 çay bardağı daha su konabilir
tuz
İÇİ:
400 gr.ıspanak(yaprak kısımları)
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 soğan(yemeklik doğra)
1 domates(küp küp doğra)
tuz,karabiber
Arzuya göre 1-2 tatlı kaşığı salça
*Yufka aralarını yağlamak için 1 su bardağı sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
*Öncelikle iç malzemelerini(çiğ olacak kavrulmayacak), bir kapta elimizle ovuşturarak karıştırıp bir kenara alıyoruz..
*Hamurunun malzemelerini de karıştırıp bir hamur elde ediyoruz,eşit bezelere bölüp bu bezeleri teker teker tabak büyüklüğünde unlayarak açıyoruz ve yarısını tabanı için,yarısınıda üstü için kenara alıyoruz (mesela 12 beze ise; 6 sını tabanı için,6 sını da üstü için)..ilk olarak tabanının (tabak büyüklüğündeki) yufkalarını aralarını yağlayarak üst üste koyup tepsimiz büyüklüğünde açarak 1 yufka elde ediyoruz ve tepsimizin tabanına yayıp üstüne de iç malzememizi koyuyoruz.. Üst yufkasınıda aynı alt yufkasını açtığımız gibi aralarını yağlayarak üst üste koyup açıyoruz..üst yufkasının tek farkı alt yufkadan büyük açılması..Çünkü üst yufkamızı yaydıktan sonra büzüştürmemiz ve kenarlarını kıvırmamız gerekiyor..
*Böreğimizin yapımını tamamladıktan sonra fırına vermeden önce kalan sıvıyağımızı böreğimizin üzerine serpiştiriyoruz veya sürüyoruz.. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz...
AFİYET OLSUN:))



2 yorum:

Butikpartim dedi ki...

Hamur işini çok severim.Harika görünüyor,ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim mosquito:)
sevgilerimi yolluyorum canım..